Следвайте Гласове в Телеграм Личните данни на 2,25 млн. души са

...
Следвайте Гласове в Телеграм Личните данни на 2,25 млн. души са
Коментари Харесай

Хакер с псевдоним Емил Кюлев пусна личните данни на 2,25 млн. българи

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Личните данни на 2,25 млн. души са изтекли след хакерска офанзива. Чувствителната информация е взета от застрахователната компания " Лев инс ", твърди хакерът ползващ псевдонима " Емил Кюлев " в имейл до публицистичната поща на " Капитал ". Това е най-големият теч на персонални данни от 2019 година, когато бяха хакнати сървърите на Национална агенция за приходите.

В базата данни се съдържат три имена на кирилица и латиница, ЕГН, номер на персонална карта, адрес и в някои случаи мобилен номер. Данните включват и някогашни клиенти на " Лев инс ", а евентуално и към този момент умряли хора, тъй като ЕГН-тата доближават до 1925 година  За сметка на това няма никаква спомагателна информация - какъв осигурителен артикул са употребили, в кой интервал са били клиенти, какъв е номерът на автомобила им. Освен това хакерите настояват, че разполагат и с доста повече информация, в това число и с " цялостното счетоводство на " Лев инс ", което показвало злоупотреби и източване посредством големи месечни бонуси ".

" Капитал " се е свързал и с хакера " Емил Кюлев ", който прецизира, че офанзивата е целенасочена против " Лев инс ". Той споделя още, че пробивът е осъществен през декември 2022 година и е станал е " обикновено ".

Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни не отговори на позвъняванията от " Сега ". Пред " Капитал " той разяснява, че в комисията не е постъпвало съобщение за нарушаване на сигурността, както изисква европейския правилник. Мейлът на хакера отпреди няколко дни обаче е изпратен с изключение на до медии и до дадения за контакт от комисията [email protected].

Хакерската офанзива доста припомня тази от 2019 година, когато след пробив в осведомителните масиви на Национална агенция за приходите изтекоха персоналните данни на общо 6 074 140 физически лица. Малко по-късно бяха задържани притежателят на компанията за киберсигурност " ТАД Груп " Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинявания за кибертероризъм. Търговският шеф на сдружението Георги Янков беше притеглен към наказателна отговорност за подбуждане към хакерската офанзива. 4 години по-късно още няма импортиран обвинителен акт в съда. В същото време Национална агенция за приходите беше санкционирана от КЗЛД 5,1 млн. лв., защото приходната организация не е подхванала нужните ограничения за отбрана, с които е можело да предотврати хакерската офанзива. Срешу санкцията обаче към момента се води дело в Софийския областен съд.

Инфо: segabg.com

 

 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР